Wednesday, December 12, 2012

RAJA NONG CHIK SEBAK, IMPIAN PENDUDUK FLAT 4 TINGKAT KERINCHI TERCAPAI!

Dato' Raja Nong Chik tidak dapat menahan sebak melihat rumah contoh yang bakal dimiliki penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi. Pak Aziz @ Ahmad Rahman, Pengerusi Persatuan Penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi turut mengalirkan air mata gembira.  

Jarang kita dapat tengok Menteri mengalirkan air mata di depan kita. Jadi, bila aku turun ke pelancaran K-Residensi, iaitu pembangunan semula Flat 4 Tingkat Kerinchi, aku tergamam bila Dato’ Raja Nong Chik sebak dan mengalirkan air mata bila melihat rumah contoh yang bakal diterima penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi menggantikan flat usang tiada bilik sebelum ini.

Mengapa Dato’ Raja Nong Chik sebak hingga mengalirkan air mata?

Kerana pembangunan semula Flat 4 Tingkat Kerinchi yang telah lama diperjuangkan oleh Dato’ Raja Nong Chik, sejak dari 25 tahun dahulu, kini hampir tercapai walaupun berdepan pelbagai rintangan.

Rintangan utama yang dihadapi ialah hasutan dari Nurul Izzah. Nurul Izzah berjaya menghasut segelintir penduduk untuk menolak rancangan pembangunan ini walaupun majoriti penduduk sendiri yang mengundi melalui referendum memilih pemaju. Penggunaan referendum untuk memilih pemaju adalah julung kali diadakan di Malaysia dan membuktikan Kerajaan BN prihatin kepada kemahuan rakyat.

Wajah asal Flat 4 Tingkat Kg Kerinchi yang usang & uzur

Apartment mewah yang bakal jadi milik penduduk

Nurul Izzah menghasut segelintir penduduk untuk membuat bermacam tuntutan yang tidak masuk akal. Bayangkanlah, pemaju telah bersedia memberi apartment baru 3 bilik dengan keluasan 900 kaki persegi untuk menggantikan flat usang tiada bilik keluasan 380 kaki persegi. Anggaran harga rumah baru mereka ialah RM350,000!! Bukan murah tu!! Pemaju juga beri wang pampasan untuk perpindahan keluar dan masuk. Pemaju juga menanggung kos menyewa penduduk sepanjang projek dilaksanakan. Itu pun tak cukup lagi?

Kesian pakcik ni, kena tidur atas pangkin di luar rumah. Mana taknya, rumah takda bilik, kalau anak bini dah tidur kat dalam, mana cukup tempat tidur!

Penduduk gembira melihat suasana ruang tamu di rumah contoh. Ruang tamu je dah lebih besar dari rumah dulu!

Nurul cuba berlagak kononnya dia pejuang hak penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi, padahal dia baru je tunjuk muka di situ sedangkan Dato’ Raja Nong Chik telah 25 TAHUN MEMPERJUANGKAN HAK PENDUDUK FLAT 4 TINGKAT KERINCHI!

93% dari kesemua penduduk iaitu 433 dari 468 keluarga telah menyokong pembangunan semula ini tetapi hak 34 individu yang menentang dijadikan tiket oleh Nurul Izzah untuk cuba menggagalkan pembangunan semula ini.

Kawan-kawan tentu masih ingat lagi rusuhan di tapak Flat 4 Tingkat Kg Kerinchi yang didalangi Nurul Izzah. Nurul Izzah bawa masuk orang luar seperti Adam Adli, samseng tahi kucing yang sebelum ni tak pernah pun jejak kaki ke Kg Kerinchi dan juga samseng-samseng Cina dan India untuk merusuh.

Samseng India yang dibawa Nurul untuk merusuh.

Samseng Cina yang dibawa Nurul untuk merusuh.

Kawasan ini penduduknya 100% orang Melayu, tapi Nurul, mengapa kau bawa masuk samseng-samseng Cina dan India untuk buat kacau?

Alhamdulillah, penduduk telah bersatu-padu dan menghalau keluar anasir asing yang dibawa masuk oleh Nurul Izzah.

Kini sejarah telah tercipta. Pembangunan semula flat usang Kg Kerinchi telah bermula.

Tahniah kepada para penduduk yang berjaya merealisasikan impian mereka.

Untuk Nurul Izzah, aku ada soalan:

Mengapa kau dengki sangat dengan penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi sampai mati-matian berusaha menggagalkan impian mereka?

Kerana kau, hampir tiga tahun projek ni tergendala. Kau tahu tak ada penduduk asal yang dah meninggal dunia, kempunan menunggu rumah baru impian mereka?

Kau ni namanya je wakil rakyat, Ahli Parlimen, tapi harapan penduduk Lembah Pantai kau tolak ketepi semata-mata demi kepentingan politik sempit kau.

Pemimpin jenis apa kau ni?

Apa kecoh-kecoh ni NO ROLE

24 comments:

  1. satu soalan nak aku tanya...aku sokong pembangunan tetapi bagaimana dengan bayaran "maintenance" bulanan, adakah di sponsor oleh dbkl atau dari poket empunya rumah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang dah bagi rumah tanya pulak " sapa nak beli beras bagi kita makan ya?' dah beli beras kasi tanya lagi " eh sapa nak tolong masak nasik?" ...tengah termenung da;am jamban, "oh baru teringat lagi" dan tanya lagi..."sapa nak suapkan kita makan nasik plak?" bertanyalah Adlan. anda ada jawapannya.

      Delete
    2. Inilah orang Melayu, semuanya nak free. Bersyukurlah kepada ALLAH. Sebenarnya kalau nak dikira betul-betul dah ada yang kaya raya masih duduk rumah flat DBKL. Anak kerja hebat-hebat, anak beri rumah tapi disewakan kat org lain...Lihat keliling kita, org Melayu ramai lagi yg merempat seperti pekebun kecil, nelayan tetapi dia tak menjadi golongan pendesak, dia rajin dan sentiasa bersyukur kepada ALLAH, kehidupannya dipenuhi kerahmatan, Masa'ALLAH. Contohilah mereka.

      Delete
    3. MOHD ADLAN IBARAT BERI BETIS NAK PEHA PULAK..SYUKUR JE LAH ORG DAH BARI RUMAH..

      Delete
    4. Bangsa Melayu sabsidi sepanjang hayat. kalau boleh semua nak free, makan pun mintak orang suapkan, nak pergi berak pon mintak org lain tolong angkat. Jenis bangsa tak tau bersyukur. bila ada masalah sikit salahkan Kerajaan BN/UMNO ..buat demonstrasi tuduh kerajaan BN/UMNO zalim... pooorahhh.

      Delete
    5. Manusia x reti bersyukur komplen macam2...ok la dah dapat rumah baru lagi besar dari yg dulu

      Delete
  2. Rumah 350ribu lagi kau nak bercakap soal maintance ?

    Perumpamaan mudah saya beri....

    Selama ini kau pakai Datsun 120Y, dari Kerinchi ke Bangsar pun 5 kali mati tengah jalan. Kemudian ada orang usahakan untuk kau sebuah Toyota Vios baru untuk digantikan dengan Datsun kau. Kereta baru, selesa, kualiti, dan macam2 kelebihan lagi. Lagi kau tanya pasal kos nak isi minyak, pasal tol, pasal road tax, pasal tayar, pasal minyak hitam dan sebagainya ?

    Jangan jadi bodoh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. RBF Online.. jaga bahasa..

    Mohd Adlan tanya elok2, kita jawab elok2..
    kita bukan Pembangkang yg x reti bahasa.. kita orang2 bersopan..

    so jangan jadi mereka, kalau bahasa kita x jaga, kita pon sama macam diorang nnt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar, kita jgn jadi mcm cai2 pembangkang yg selalu guna bahasa kasar. Tp bagi aku "JANGAN JADI BODOH" sama mcm "JANGAN PIJAK RUMPUT" yg melarang kita memijak rumput. Ayat terakhir RBF hanya sekadar nasihat agar kita tidak jadi bodoh. Saya pun tak setuju klu RBF guna ayat "BODOH BETUL PENCACAI PKR NI" walaupun ianya adalah banar.

      BTW... satu perumpamaan yg bagus dari RBF & Azizul Azli. Bagi mereka yg tak bodoh, tentu perumpamaan2 tu mudah difahami.

      Delete
  4. tentulah anak dah besar,,ada pendapatan....tolong ibubapa utk bayar kos maintanance tentu boleh!!

    bil api dan air pengguna/penghuni...anak tolong bayar sekali

    ReplyDelete
  5. RBF...
    Jgn lupa jaga identiti skali...
    Kang papagomo ada geng kat dalam nanti...
    Kikikiki...

    ReplyDelete
  6. Mohd Adlan.. Maintenance? No.1, tanya dulu status rumah tu, kalau dibawah selia kerajaan mmg murah la sama je tumah PPRT. Apapun design rumah ni pergh memang class beb!
    Omerta.. Ko gay!!! Huaaaahuahuahua!

    ReplyDelete
  7. salam...
    dapat rumah percuma dah alhamdulillah... dah jimat rm350,000 beb... pampasan sewa rumah sementara, kos pindah keluar/masuk lagi... takat maintance tu rasanya tak jadi masalah kot... kita jangan la terlalu nak meminta2 sentiasa, jangan juga jadi tamak... kena la berusaha sedikit untuk yang selebihnya, untuk diri sendiri dan keluarga bukan orang lain... tak gitu? wallahualam...

    ReplyDelete
  8. Syukur Alhamdulillah kepada Allah dan berterima kasih pada kerajaan Barisan Nasional. Nak harapkan anak puaka si Izzah murtad ni bantu, jangan mimpilah. Dia lebih suka orang hidup susah dan menderita kerana keadaan itu membolehkan beliau meracuni dan menghasut rakyat. Memang itu perangai setan.

    ReplyDelete
  9. Nurul Izzah berpolitik bukan nak bantu Melayu tetapi gunakan isu kesempitan, kesukaran Melayu untuk raih undi. Sebuh rumah pun dia tak pernah buat untuk Melayu. Laga-lagakan Melayu memang kepakaran dia. Kalaua betul-betul dia berjiwa Melayu dan rohnya Islam, dia kan bantu siapa sahaja khususnya umat Islam untuk tegakkan dan syiarkan Islam di Malaysia bukannya promosi kebebasan agama kat orang Melayu dalam gereja!!! Bukan Islam untung dan seolah-olah menghalalkan kemurtadan orang Islam ke agama lain. Dia tak pernah terfikir bila kebebasan agama dilaksanakan kalangan Melayu, apa gunanya sekolah agama, tahfiz, Fardu ain yg diajar pada kanak-kanak 4 tahun keatas. Nak ajar mengaji bila anak setuju masuk Islam sahaja ke...Dia sendiri boleh baca tulisan Jawi ke!!

    ReplyDelete
  10. Terbaik RBF !!

    Diaorg tu... Alergic kalau bab2 naik taraf BUMIPUTRA, Company BUMIPUTRA berjaya, Anak BUMIPUTRA berduit atau apa2 berkenaan Kejayaan Bumiputra.

    Lenkali RBF, tanya kat Nurul Izzah & geng2 dia, diaorg tu Bumiputra ke non-Bumiputra... Time non-Bumiputra berjaya, bukan sahaja diaorg tak kecoh2, siap celebrate ucap tahniah tu.... tambahan lagi, Persatuan2 diaorg sekarang dpt byk duit Bumiputra hasil usaha diaorg, tapi Persatuan2 Bumiputra?? habuk pun diaorg tak kasi... kasi jual ada laaaaaaaaaaaaaa

    p/s: Rakyat Bumiputra Malaysia bukan BODOH !!

    ReplyDelete
  11. Cuba la korang fikir , 20 tahun dulu Kerinchi tu mcm mana lah rupenya. korang bukan tak reti menilai , maintance pun nak dijadikan isu besar jugak ke kepada pembangkang.

    Sedar la wei PR tak mampu untuk lakukan projek dan transformasi seperti mana BN lakukan untuk rakyat.

    Disini adalah titik mulanya , rakyat tidak boleh bergantung harap sepenuhnya bantuan kerajaan untuk mengubah minda dan gaya hidup kita sebagai rakyat Malaysia. Segalanya telah pun diberikan kepada rakyat. Bukan soalan yang perlu dikembalikan kepada kerajaan yang telah banyak membantu rakyat. Bukan harga tender dan siapa yang dapat tender sepatutnya dilemparkan kpd kerajaan . Jika setakat itu sahaja pemimkiran org melayu , alamatnya MELAYU tidak akan maju. Melayu bandar ini akan terus lenyap didalam arus pembangunan HUTAN BANDAR..

    jom baca talkwithhand.blogspot.com dan menjadi followers atau tukang hentam di sana. aku tak kisah. terima kasih.

    ReplyDelete
  12. Soalan terlalu bodoh dan jahat sbb tu aku rasa RBF hilang sabar.. Provokasi dari pencacai PR yg xpernah buat apa2 untuk bantu rakyat sebaliknya ambil kesempatan.
    Apapun akhlak kita sabar dan jaga wpun berdepan dgn anjing liar mereka. Bg rakyat, bersyukurlah dgn nikmat Allah melalui pemimpin BN UMNO yg baik ini. Jangan menafikan dan mahu jadi lidah biawak untuk menidakkan nikmat Allah ini. Ditakuti kemurkaan Allah dtg bg puak2 yg kufur nikmat sperti bangsa Pakatan Haram.
    Wassalam

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah, Bayangkan kalau Malaysia bukan diperintah oleh orang Melayu Islam sendiri... jangankan anda hendak memberi comment di ruang ini, bercakap pun salah dan susah. Hargailah negara kita yang masih lagi aman dan diperintah oleh orang Melayu Islam... sayangilah kerajaan dan pemimpin, lihat dan renunglah sikap manusia diluar sana yang rakyatnya ( orang Islam ditindas ) hilang harta, hilang identiti, hilang maruah, hilang harga diri.... buka mata kita terhadap apa yang berlaku di Iraq, Afganistan, selatan thailand, pulau mindanau di pilifina, orang islam di burma, dan semangat org Palastine ... Sampai bila orang melayu hendak macam ni.. Semoga Allah terus memberikan keharmonian dan kesejahteraan kepada orang Melayu Islam untuk terus menjadi kalifah di bumi Malaysia...

    ReplyDelete
  14. aik...rbf online pun emo gak cam raja non chik...mohd adlan tue silap2 budak sek men je.......jgn diprovoke oleh mereka yg mmg keje dia provoke

    tapi pada mereka yg penah atau ada sedara yg duk flat2 takda bili atau 1 bilik nie kecik nya Ya ALLAH.....mmg akan emo kalau pembangunan dan usaha untuk membawa keluar mreka dari "kesempitan" hidup itu terhalaang........seblum org yg kecikkan usaha rnc nie komen cuba korang g flat2 ni tinjau sendiri....nak lagi besh korang je la duk situ seminggu dua...

    ReplyDelete
  15. melayu ngan melayu gaduh ... bangsa lain tengok dan gelakkan ...

    ReplyDelete