Monday, October 8, 2012

NURUL IZZAH KECOH DI PASAR MALAM KERINCHI! MENGAPA?


Apa kecoh-kecoh ni Nurul?

Semalam kecoh sekejap kat tapak Pasar Malam Kerinchi bila Nurul turun dan cuba berlagak hero untuk menghalang penutupan Pasar Malam berkenaan.

Ramai yang mungkin tak tahu latar belakang isu ni, jadi mari kita baca sama-sama Edisi Soal Jawab Isu Pasar Malam Kerinchi.

Soalan 1:

Kenapa perlu ada Pasar Malam? Dan dalam situasi apakah DBKL akan berikan lesen Pasar Malam?


Jawapan 1:

DBKL akan berikan lesen Pasar Malam, antara lain, jika,


(i) Ada permohonan dari Persatuan Penduduk tempatan untuk diadakan Pasar Malam, dan permintaan lebih banyak dari bantahan.
(ii) Ada pasaran (‘catchment’) penduduk tempatan untuk melanggani Pasar Malam.
(iii) lokasi yang sesuai.


Soalan 2:

Siapakah Penganjur Pasar Malam Kampung Kerinchi yang diberikan lesen oleh DBKL?


Jawapan 2:

Ada 2 Penganjur.


Penganjur pertama ialah Persatuan Penduduk Flat 4 Tingkat Kg Kerinchi, dengan 110 tapak kelulusan diberikan sekeliling Kawasan Flat 4 Tingkat Kg Kerinchi
Selepas kelulusan ini diperolehi, Persatuan Penjaja Lembah Pantai telah memohon untuk lesen penganjuran Pasar Malam di bahagian Jalan Bertentangan, iaitu di sebelah Flat PKNS 17 Tingkat Kerinchi dan di hadapan Flat PKNS 17 Tingkat Kerinchi. Ini dibantah sekumpulan penduduk Flat 17 Tingkat (ketika itu Flat 17 Tingkat tiada JMB atau “Joint Management Board”). Mereka memohon dan DBKL memberikan lesen kepada kumpulan ini. Selepas JMB 17 Tingkat ditubuhkan, kumpulan ini menyerahkan pada JMB 17 Tingkat untuk pendapatan JMB kutip duit sewa lesen dr Penjaja.
Kedua-dua Kawasan Pasar Malam ini dikenali sebagai Pasar malam Kg Kerinchi.
Soalan 3:

Bila masa operasi?


Jawapan 3:

Setiap Isnin dan Jumaat.


Soalan 4:

Kenapa DBKL mahu tutup?


Jawapan 4:

Selepas Penduduk 4 Tingkat memilih untuk membangunkan semula kawasan mereka dengan apartmen baru dan berpindah, sudah tiada lagi keperluan untuk Pasar Malam 4 Tingkat, sepertimana syarat dalam Jawapan 1 di atas.


Juga keseluruhan kawasan 4 Tingkat menjalani Pembangunan semula.
Akhir sekali, laluan yang dikongsi Pasar malam 4 Tingkat dan Pasar malam 17 Tingkat menjadi laluan utama lori pembinaan 4 Tingkat, dan risiko keselamatan timbul untuk Penjaja dan pengunjung Pasar Malam. DBKL akan ‘liable’ dalam undang-undang jika ada kemalangan kepada pengunjung dan penjaja.
Namun, gerai-gerai di hadapan Flat 17 Tingkat sendiri tidak diusik dan dibenarkan terus berniaga.
Persatuan Penduduk 4 Tingkat bersetuju Pasar Malam Kg Kerinchi yang menjadi laluan pembangunan ditutup kerana sebab-sebab di atas dan juga kerana mereka mahu rumah mereka dibangunkan cepat.
Persatuan Penduduk pertikaikan kenapa peniaga pula yang minta hak sedangkan Penganjuran Pasar Malam hak mereka atas kebenaran DBKL?
Soalan 5:

Bila kah tarikh notis diberi pada penjaja?


Jawapan 5:

Tarikh notis diberi pada 23 Mac, dilanjutkan sehingga 31 Ogos untuk membolehkan penjaja membuat persediaan.


Soalan 6:

Pernahkah perkara ini berlaku (precedent)?


Jawapan 6:

Ada, di Jalan Cengal, Wangsa Maju (laluan pembangunan jalan) dan Seksyen 2 Wangsa Maju (kesesakan lalulintas meruncing).


Soalan 7:

Adakah alternatif lain bagi penduduk untuk membeli barang jika Pasar Malam ditutup?


Jawapan 7:

Ada, di Pasar Malam PPR Kerinchi, Pasar Tani (pagi), dan banyak kedai-kedai kejiranan. Juga ada Kedai Rakyat 1Malaysia yang berdekatan. Di Pasar Malam PPR Kerinchi, kebanyakan peniaga ialah peniaga-peniaga yang sama yang berniaga di Pasar Malam Kg Kerinchi yang sekarang ini membantah penutupan Pasar Malam, jadi barangan ialah sama.


Soalan 8:

Adakah penutupan Pasar Malam positif atau negatif untuk PENDUDUK LEMBAH PANTAI?


Jawapan 8:

Untuk Penduduk Flat 4 Tingkat yang mahu pembangunan semula dicepatkan, penutupan POSITIF kerana tiada halangan untuk jentera berat keluar masuk setiap Isnin dan Jumaat. Jadi lebih cepat mereka berpindah semula ke Kg Kerinchi.

Untuk Penduduk Flat 17 Tingkat, penutupan POSITIF kerana parking bertambah dan mereka tidak perlu lagi melalui Trafik Jam setiap Isnin dan Jumaat.
Untuk Penduduk apartmen-apartmen berdekatan iaitu Vista Angkasa, 20 blok Apartmen Taman Bukit Angkasa, PA DBKL Kolam Air, Pantai Permai, Kuarters-Kuarters DBKL berdekatan, Bangsar South, kesemua apartmen di kawasan Pantai Hillpark, Kg Kerinchi dan semua kawasan perumahan yang bergantung kepada Jalan Kerinchi iaitu jalan utama masuk ke Kg Kerinchi (LRT Universiti), penutupan POSITIF kerana Trafik jem kurang terutama hari Jumaat.
Untuk kesemua pembayar cukai yang menggunakan shortcut Pantai Dalam dari NPE untuk ke Federal Highway, atau dr Federal Highway ke NPE, penutupan POSITIF kerana Trafik jem kurang terutama hari Jumaat.
Untuk JMB 17 Tingkat, penutupan NEGATIF kerana kutipan sewa lesen gerai berkurangan kepada penjaja-penjaja yang tidak terlibat dengan penutupan iaitu yg terletak di depan Flat 17 Tingkat.
Untuk Penjaja, penutupan NEGATIF kerana mereka terpaksa mencari tapak lain. Tetapi majoriti penjaja BUKAN DARI LEMBAH PANTAI, dan majoriti mereka sudah diberi peluang oleh Persatuan Penduduk berniaga sehingga berpuluh-puluh tahun walaupun bukan penduduk tempatan.
Untuk pengguna LRT Universiti, penutupan POSITIF kerana lebih cepat pergi-balik ke LRT.
Untuk Kerajaan, penutupan POSITIF kerana berjaya kurangkan trafik jem dan pengundi di situ seramai 15,000 orang mungkin akan ada yang berterimakasih atas langkah ini.

Komen seorang penduduk dalam ruangan komen Free Malaysia Today mengulas artikel tentang isu ini.
Soalan 9:

Tidakkah DBKL beri alternatif?


Jawapan 9:

Ada. Oleh kerana AJK JMB 17 Tingkat yang mahukan Pasar Malam diteruskan, mereka telah dibenarkan memindahkan gerai-gerai yang berada di Jalan Laluan yang akan ditutup KE DALAM kawasan Flat 17 Tingkat. AJK JMB 17 Tingkat haruslah berusaha mendapatkan persetujuan penduduk yang terdiri daripada ahli mereka sendiri.

Persoalannya sekarang, Notis telah diberi sejak Mac, tetapi JMB Tingkat 17 masih belum berjaya mendapatkan persetujuan penduduk untuk memindahkan Pasar Malam ke dalam kawasan mereka.


Soalan 10:

Tidakkah DBKL zalim pada Penjaja?


Jawapan 10:

Para penjaja telah diberi notis dari bulan Mac 2012, dan lanjutan masa telah diberikan. Pada masa yang sama, ramai peniaga di sini juga ada tapak berniaga di Pasar Malam PPR Kerinchi bermakna mereka sudah bertahun diberi peluang menguasai tapak gerai sehingga 4 malam seminggu di Lembah Pantai, sedangkan ramai yang bukan penduduk Lembah Pantai.


Bagaimana dengan belasan ribu penduduk Kerinchi yang terpaksa menanggung trafik jem dek kerana pengunjung Pasar Malam yang parking merata-rata di tepi jalan? Tidakkan selama ini Pasar Malam ini zalim pada mereka? Bagaimana dengan hal-ehwal mereka? Bagaimana dengan hak mereka?
Bagaimana pula dengan penduduk Flat 17 Tingkat yg susah nak parking dan balik rumah setiap Isnin dan Jumaat kerana trafik jem. Apa hak penjaja mengambil parking mereka, sedangkan penjaja bukannya duduk di situ pun? Penduduk Flat 17 Tingkat tiada hak? Tak apa menzalimi Penduduk 17 Tingkat tapi perlu bela nasib penjaja yang datang dari luar?
Soalannya sekarang, Nurul Izzah bertindak bagi pihak penduduk Lembah Pantai yang juga pengundinya atau untuk pihak orang luar? Sebagai Ahli Parlimen Lembah Pantai, bukankah menjadi kewajiban Nurul untuk membela orang Lembah Pantai? Jadi, mengapa kebajikan penduduk Lembah Pantai dibelakangkan?
Tak lain tak bukan kerana dendam kesumat Nurul terhadap Kerajaan. Sebelum ini dia bermati-matian cuba menggagalkan Projek Pembangunan Semula Flat 4 Tingkat Kerinchi tetapi tidak berjaya. Sekarang ni, kalau dia berjaya kekalkan Pasar Malam Kerinchi, maka pembangunan itu akan terus tergendala.
Mengapa? Kerana jalan yang menjadi tapak Pasar Malam sekarang adalah laluan kenderaan berat untuk masuk ke dalam tapak pembinaan. Kalau ada Pasar Malam, kenderaan tak boleh lalu kerana berbahaya kepada para peniaga dan pelanggan. Kalau kenderaan tak boleh lalu, kerja-kerja pembinaan tak boleh bermula.
Itulah masterplan Nurul. Dan jika taktik ini berjaya, Nurul akan terus mengilai kepuasan kerana dapat menghalang projek untuk penduduk Flat 4 Tingkat. Tak kisahlah kalau penduduk dah bertahun-tahun menunggu, sampai ada yang dah meninggal tak sempat duduk rumah baru, asalkan perkara tu disokong Kerajaan, Nurul akan terus berusaha menggagalkannya.
Apa kecoh-kecoh ni Nurul? 

2 comments:

  1. Terbaek. Penjelasan yg mudah difahami.
    Skrg kita cabar Izzah utk keluarkan artikal ttg positif dan negatif akibat dari penutupan pasar mlm ni. Biar kita sbgi rakyat boleh menilai siapa sbnrnya yg diperjuangkan oleh Izzah puaka nih.

    ReplyDelete
  2. Dah mmg dulu org2 Lembah Pantai sendiri yg pilih dia sbg wakil rakyat padahal bkn ada track record pun. Skrng tanggung sendiri akibat terlalu ikut perassan dan memilih org yg tak reti nak jaga kepentingan rakyat.

    ReplyDelete